Meraklısına Ekim22, PİO Pazarlama İletişimi Okulu Bülteni
Meraklısına, PİO Pazarlama İletişimi Okulu’nun takip ettiği kaynaklardan derlediği bültendir. Meraklısına’da yerel veya globalde yapılmış güncel araştırma rapor ve sunumlarını bulabilirsiniz. Her ayın sonunda yayınlanır. Meraklısına Ekim22 sayısını indirmek için tıklayınız…
Meraklısına Ekim22 sayısında ilk haberimiz Statista’nın 2022 yılı e-ticaret pazarı tahminlerini revize ettiği veriler hakkında. İlk defa e-ticaret pazarında daralma olacağı öngörüldü. Tedarik zinciri ve enflasyondaki sorunlar bu tahminin revize edilmesinde büyük rol oynuyor. EcommerceDB tarafından yapılan bir çalışmada da ülke bazında yapılan sayfa ziyaretlerin satışa dönüş oranlarına bakıldığında da bu tahmin destekleniyor. E-ticaret pazarı her ne kadar büyümeye devam etse de büyüme oranının azalmaya başlayacağı görülüyor.
Bir sonraki haberimiz ise UN çatısındaki Dünya Gıda Programı WFP tarafından yayınlanan Global Gıda Krizi 2022 raporu hakkında. Raporun tamamına bakıldığında küreselde özellikle belirli ülkelerde yaşanan gıda krizinin açlıktan ölmeye yol açtığı ve maalesef bu oranların artışta devam ettiği görülüyor. Gıdaya erişimi 5 aşamalı olarak değerlendiren WFP; raporda bu aşamaları da detaylı olarak ele alıyor.
Türkiye’de 2022 yılının ilk 6 ayı için Reklamcılar Derneği, Deloitte Digital ile Reklam Verenler Derneği, IAB TR, Açıkhava Reklamcıları Vakfı, Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği ve MMA Türkiye desteğiyle Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları raporunu yayınladı. Özellikle dijital yatırımın arttığını birçok kırılımla gösteren raporda, dijitalin de kendi içerisinde hangi alanlarda geliştiğini gösteriyor. Dijital yatırımlar büyük oranda artış gösterirken televizyon ve yazılı yatırımın azaldığı da gözle görülür bir gerçek.
Son haberimiz ise Statista’nın bu kez B2B ve B2C alanında yayınladığı 2022 içerik pazarlaması trendleri hakkında. Her iki alanın da içerik pazarlama stratejilerini detaylı bir şekilde inceleyen çalışma birbirlerinden ayrıştıkları noktaları gösterirken aynı zamanda benzerlik gösterdikleri kısımları da ele alıyor. B2C alanı yüksek frekansta bir paylaşım stratejisini takip ederken B2B kesiminde de daha yüksek bir frekansa çıkılmak istendiği görülüyor.