Meraklısına Mayıs23, PİO Pazarlama İletişimi Okulu Bülteni
Meraklısına, PİO Pazarlama İletişimi Okulu’nun takip ettiği kaynaklardan derlediği bültendir. Meraklısına’da yerel veya globalde yapılmış güncel araştırma rapor ve sunumlarını bulabilirsiniz. Her ayın sonunda yayınlanır. Meraklısına Mayıs sayısını indirmek için tıklayınız.
İlk haberimiz Statista’nın borsa üzerinde AI etkisine yer verdiği Nvidia tek günlük piyasa değeri artışı hakkında. ABD borsa tarihinde bugüne kadar yaşanan artışlar arasında ilk sıralarda Apple ve Amazon gelirken Nvidia’nın çip endüstrisindeki yerinin ötesinde AI teknolojisinin gerektirdiği altyapı ve işlemciyi karşılayabileceğine dair yaptığı yatırımlar ve açıklamalar ile yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Bir sonraki haberimiz Euromonitor’un yayınladığı 10 megatrend hakkında. Trendleri ele alırken 2040’a kadar uzun vadede faydalı olacak inovasyon stratejilerine yer veren raporda kolaylık, dijital yaşam, çeşitlilik ve dahil etme, daha fazla deneyim, kişiselleştirme, itibar kazandırma, değer arayışı, alışveriş yapanların yeniden keşfi, sürdürülebilir yaşam ve wellness başlıkları bulunuyor.
Trendlerin ardından kuşaklar hakkında yapılan güncel araştırmalara baktığımızda Deloitte tarafından yayınlanan 2023 Global Z ve Y Kuşağı araştırmasını ele aldık. Henüz Türkiye odağında araştırma yayınlanmasa da küreselde yapılan araştırmalar da toplumda göreceğimiz etkilere bir ışık tutuyor ve bu kapsamda rapor oldukça faydalı bilgiler sunuyor. Her iki kuşağın da ortak yanları olduğunu ve bu noktaların özellikle yüksek beklentiler odağında olduğu görülüyor. Kuşaklar, çalışma yaşamlarında işverenleri ve kurumları tarafından iş ve özel hayat dengesinin korunmasına, sosyal ve toplumsal etkilere bir hayli önem veriyor.
Son haberimiz ise dünya genelinde yavaş da olsa uygulamaya geçirilen haftada 4 gün pilot uygulamaları hakkında. Birleşik Krallık’ta 2022 yılında yapılan pilot çalışmanın ardından bu çalışmanın sonuçlarına dair rapor yayınlandı. Rapora baktığımızda oldukça umut verici sonuçlar ile karşılaşıyoruz. Hem çalışan hem de işveren tarafından sonuçlara değinen rapor, haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma sistemine geçildiğinde verimliliğin, performansın arttığını gösteriyor.