Meraklısına Temmuz22, PİO Pazarlama İletişimi Okulu Bülteni
Meraklısına, PİO Pazarlama İletişimi Okulu’nun takip ettiği kaynaklardan derlediği bültendir. Meraklısına’da yerel veya globalde yapılmış güncel araştırma rapor ve sunumlarını bulabilirsiniz. Her ayın sonunda yayınlanır. Meraklısına Temmuz22 sayısını indirmek için tıklayınız…
Meraklısına Temmuz22 sayısında ilk haberimiz Statista’nın ülkeler arasında Discord kullanımı hakkında. Hepimizin bildiği üzere özellikle gamer kitlenin sohbet amaçlı en çok tercih ettiği uygulamalardan biri olan Discord kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Araştırmada elbette 18 yaş altı veriler dahil edilemediği için bu kesimin kullanım alışkanlıklarını takip edemesek de 18-29 yaş arası kullanımın en üst düzeyde olduğunu söylemek mümkün. Bu yaş grubundaki kullanıma ülke bazında baktığımızda Fransa’yı Almanya, ABD ve İngiltere takip ediyor. Çin’de ise bu uygulamanın kullanımının yasak olduğunu göz önünde bulundurmakta fayda var.
Sonraki haberimiz ise Gallup tarafından 16 yıldır gerçekleştirilen ve 122 ülke genelinde yapılan Duygu Raporu 2022 hakkında. Özellikle insanların günlük yaşamlarındaki pozitif ve negatif deneyimlerine ilişkin sorularla şekillenen verilerde en pozitif ülke olarak Panama’yı görürken, Türkiye’yi en negatif ülke listesinde görüyoruz. Dünya genelinde ise bir önceki seneye kıyasla, pandeminin hala sürdürdüğü belirsizlik, ekonomik sorunlar ve iklim değişikliği ve savaş gibi birçok faktör toplumu psikolojik olarak etkiliyor. Bununla paralel olarak kaygı oranı da gittikçe artıyor.
Birçok negatif koşuldan bahsetsek de son yıllarda dijitale geçişin hızlandığı aşikar. Dijitalle birlikte e-ticaret de büyük bir ivme yakaladı ve Deloitte ile TÜSİAD işbirliğinde “E-ticaretin öne çıkan başarısı, tüketici davranışlarında değişim ve dijitalleşme” çalışması da bu konuda birçok önemli bilgi sunuyor. Kuşak fark etmeksizin dijital kullanımının özellikle mobilde büyük oranda artması önemli verilerden sadece biri.
Bültendeki son haberimiz ise okula dönüş döneminin de yaklaşmasıyla birlikte Inmar’ın 2022 için yayınladığı okula dönüş trendleri hakkında. Araştırma ABD tüketicisini kapsıyor ve dolayısıyla ABD ekonomisinin güncel koşulları tüketici davranışlarını da bir hayli etkiliyor. Çalışmaya göre 2022’de tüketici fiyatların arttığını ve satın alımlarını bu doğrultuda yeniden gözden geçireceğini belirtiyor. Her ne kadar ABD özelinde bir araştırma olsa da dünya genelinde ekonomik koşulların değişmesine bağlı olarak her tüketici grubu için göz önünde bulundurulabilecek önemli veriler yer alıyor.