
Podcast’in Pazarlamadaki Yeri
Günümüzde ses, bir araç olarak gelişiyor ve Podcast’ler de bu devrimin başında yer alıyor. Bu dönüşüm şimdiden günlük hayatımızı etkilemeye başladı. Peki nedir podcast? Podcast’lerin en önemli özelliği kolay ulaşılabilir bir ürün olması ve tüm cihazlarda rahatlıkla dinlenebilmesidir. Genellikle seri halinde olan, her bölümü farklı bir konuyu ele alan sesli içeriklerdir. Bu yönleriyle aşina olduğumuz radyo programlarını anımsatıyor. Kelime olarak podcast; canlı yayın (broadcast) ve pod kelimelerin birleşmesiyle oluşmuştur. Canlı olarak kaydedilen yayınların istenildiği yerde istenildiği zaman yayınlanması / dinlenmesine yönelik bir isim. Ancak podcast’in asıl hayatımıza girişi dünyaca ünlü bir marka olan Apple’ın ürettiği ipod’larla eş zamanlı olmuştur diyebiliriz. Başlangıçta sadece ipod’lardan dinlenecek şekilde tasarlanmış olsa da günümüzde neredeyse bütün cihazlardan dinlenebilecek teknolojiye ulaşmıştır. Günümüzün popüler uygulamaları olan; Spotify, Apple Music, Deezer gibi kanallardan ulaşılabileceği gibi hatta video platformu olan Youtube’da da podcast’ler bulabilirsiniz (Corazu, 2022).
Podcast belgesellerinin hevesli bir dinleyicisi olun ya da beslenme için bir yemek planının nasıl hazırlanacağına dair ipuçlarını dinlerken koşu yapın, podcast’ler birçok insanın günlük yaşamının içine girmiş durumdadır. Sürekli bir yerlere yetişme telaşı içinde yaşadığımız günümüzde işe ya da okula giderken harcadığımız zaman içerisinde bilgilendirici içerikleri telefon, tablet ya da farklı cihazlara kolaylıkla indirebilme, istediğimiz yer ve zamanda dinleme, durdurma, ileri sarma, tekrar dinleme/ izleme olanağı sunulabildiği için podcast’ler oldukça kullanışlı. Ayrıca abone olma durumunda yayınlanmış tüm bölümlere anında ulaşabilirsiniz.
Podcast’ler farklı kitlelerde yankı uyandırıyor
2004 yılında Dave Winer tarafından Christopher Lydon ile yapılan bir röportaj olarak başlayan podcast’ler, şimdi ayda tahmini 90 milyon dinleyiciyle karlı bir sektöre dönüştü (The Next Scoop, 2022). Son on yılda podcast popülaritesi oldukça artmıştır ve globalde de pazarın ilgisini çekmiştir. Farklı kitlelerin medya tüketimlerinde ilgi çekici içeriklere yönelik artan alaka podcast’lerin özellikle dikkat çekici bir seçenek olduğunu kanıtlamıştır.
Nielsen’in Seen on Screen (2021a) raporu farklı kimlik grupları için ekranda temsilin nicelik ve kalitesinin önemini inceliyor. Özellikle, farklı kimlik gruplarının içerikte- olay örgüsünün veya konunun neresinde – nasıl ve ne sıklıkta yer aldığına oldukça önem veriliyor. Ses platformlarını düşündüğümüzde insanlar, yaşadıkları deneyimlerini doğru bir şekilde ifade etmek ve göstermek için içerik aradıkça, birçok seçenek ortaya çıkmıştır ve çıkmaya da devam edecektir.
Neden Podcast Yapmalısınız?
Hikâye anlatımı yoluyla müşterilerinizle özgün bir şekilde ilişki kurabilirsiniz. The Storytelling Animal’ın yazarı Jonathan Gottschall, insanların hikayeler için yaratıldığını söylüyor. Hikayelerden geldik, hayatımız boyunca hikayeler anlattık ve diğer insanların hikayelerini bilmek istiyoruz (Gottschall, 2012).
Hepimizin yararlanabileceği, insanları bir araya getiren şey hikayelerdir. Bu yüzden kendi podcast’inizi başlatabilir, başka bir podcast yapımcısıyla ortaklık yapabilir ya da başka birinin podcast’ine konuk olabilirsiniz. Bunun sonucunda kitlenize erişiminiz kolaylaşacak ve kitlenizi genişletebileceksiniz. Podcast’ler konuya göre kolaylıkla aranabiliyor. Eğer podcast çalışmanızı hedef kitlenizin demografik yapısının ilgisini çeken konulara odaklarsanız, potansiyel müşterilere dönüşebilecek dinleyicilere ulaşabilirsiniz (Marketing Tr, 2021).
Birkaç adımda neden podcast yapmalısınız:
➡ Kitlenizi Büyütmek İçin İdeal
Kullanım kolaylığı ve sadeliğiyle marka bilinirliğini artırmak, web sitenize trafik çekmek için podcast’ler oldukça faydalı. Son derece etkin kullanımıyla hedef kitle tarafından tercih edilecek olan podcast’ler firmanın halkla ilişkiler ve müşteri memnuniyeti yaratmaları amacıyla kullanabilecekleri bir platformdur. Sonuç olarak, kitlenize geleneksel olmayan yeni bir şekilde ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için podcast’in gücünden etkili bir şekilde yararlanabilirsiniz.
➡ Bir işletmeden daha fazlası olun
Bir podcast’te bulunduğunuzda, dinleyiciler sizi bir şirket olarak değil, bir kişi olarak duyar. İşinizi neden başlattığınızı ve sizin için neden önemli olduğunu kendi sözlerinizle duyduklarında, şirketinizle daha yakın bir bağ hissederler, bu durum müşteriler için oldukça ilgi çekicidir. Böylece markanıza olan sadakatlerini daha da pekiştirmiş ve satış döngünüzü kısaltmış olursunuz.
➡ Videodan daha kolay
Podcast pazarlamasının bir diğer faydası ise, video pazarlamadan çok daha kolay üretilmesidir. 21. yüzyılda, içeriklerinizi geliştirmek istediğinizde multimedyadan bağımsız yapmanız mümkün değil. Kaliteli videolu içerik üretmek için, birçok ekipman, teknik bilgi, düzenlemek için program bilgisi ve insan gücü gerekir. Podcast yapmak içinse sadece kaliteli bir mikrofon ve kulaklık yeterlidir.
➡ Kapsayıcılık ve yönlendirme
İçerik pazarlama stratejiniz ne kadar çeşitli ve birbiriyle paralel olursa, yaptığınız iş insanlar / kitleniz için daha erişilebilir olacaktır.
Podcast’ler neden ivme kazandı?
Podcast’ler, neredeyse herkesin kolaylıkla ulaşabileceği platformlarda yer alıyor ve böylece dinlenebilirliğini de arttırmış oluyor. İşe, okula giden ya da evde günlük işlerini yapan insanlar artık video izlemek, yazılı bir şeyler okumak yerine işlerini hallederken aynı zamanda dinleyebileceği sesli iletişim kanallarına yönelmiş durumdalar.
Bu popülerliğini arttıran diğer bir neden ise hedef kitlelerini çok iyi tanıyan ve kaliteli içerik üreten podcast yayıncıları. Durum böyle olunca herkes farklı konularda, kendi ilgi alanı ile ilişkili bir podcast serisi yayınlayabiliyor. Podcast’in bu kadar yaygınlaşmasının diğer bir nedeni de pandemi. Evde geçirilen zamanın artmasıyla, ev içinde günlük rutinlerimize devam ederken hem eğlendiğimiz hem de ilgilendiğimiz alanda yeni bir şeyler öğrendiğimiz podcast kanallarına da ilgi artmış oluyor.
Markalar için yeni bir mecra: Podcast’ler
Daha az rekabet ve daha az maliyetle doğru hedef kitleye ulaşmak konumuz olunca işin içine markalar da haliyle dahil oluyor. Dijital pazarlamada artık aynı anda birçok şey yapma imkânı sunan, daha verimli, daha kaliteli vakit geçirmeyi vadeden ses temelli platformlar etkin rol oynuyor. Markaların, hedef kitlesinin ilgi alanları doğrultusunda kendi içeriğini üretebildiği, kolaylıkla kullanabildiği ve hedef kitlesine rahatlıkla ulaşabildiği bir pazarlama biçimi olan “Podcasting” marka kişiliğini ve müşteri sadakatini artırarak, markaların hedef kitleleriyle daha derin ilişki kurmasına imkân veriyor.
Rakamlar da bize gösteriyor ki podcast’ler, markalar için önemli bir reklam mecrası. İlk ortaya çıktıklarında, yayıncıların çok az bir kısmı sponsor ve reklam desteği bulabiliyorken genişleyen teknolojik imkanlar ve değişen dinleyici profili podcastlerin kitlesini arttırmakla kalmadı. Podcastleri markalar ve podcast üreticileri için kazançlı bir platforma dönüştürdü (Yücel, 2020). Araştırmalara göre, podcast dinleyicilerinin çoğu 18-45 yaş arasında ve bu kesimin %80’i podcast bölümlerinin büyük bir kısmını ya da tümünü dinliyor ve ortalama 6 ila 8 podcast aboneliği bulunuyor. Nielsen Müşteri Danışmanlığı Başkan Yardımcısı Arica McKinnon, “Podcasting’in büyümesi, reklam verenlerin son derece ilgili kitlelere ulaşması için büyük bir fırsat getirdi. Sektör, indirmeler gibi metrikleri yakalama konusunda ilerleme kaydederken, markalar reklamların etkisini anlamakta zorlanıyor. Bugün, bu zorluklar ortadan kalkıyor” diyor (Nielsen, 2021b).
Pandemi boyunca yeni içerik fikirlerinin çekiciliği, akıllı TV’lerin benimsenmesinin hızlanmasıyla birlikte artış gösterdi. Video içeriğin çekiciliğine rağmen, tüketicilerin içerik alışkanlıkları, görebildikleri medya ile sınırlı kalmadı. Daha da önemlisi, pandeminin genel podcast katılımı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadı. Geçen yıl evden çıkma yasakları/kısıtlamaları yürürlüğe girdiğinde, büyüme yavaşladı. Ancak yılın sonlarında tekrar ivme kazandı ve ardından bu yıl önemli ölçüde arttı. Podcast izleyicisinin genişlemesi, evde dinleme oranlarındaki artışla birleştiğinde, 5 yıl önceki podcast dinleyicisinin kim olduğu, nerede ve ne sıklıkla dinledikleri arasında dikkate değer bir değişim olduğunu gösteriyor. Nielsen 2021b verilerine göre podcast dinleme alışkanlığının %50’si evde gerçekleşiyor ve bu üç yıl öncesine göre yüzde 10 artmış durumda.
Türkiye’deki Podcast Bilinirliği ve Dinleme Alışkanlıkları
Son dönemlerde hayatımıza yeni bir terim katıldı: omnipresent – her mecrada var olma isteği olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. Her yere yetişmeye, sürekli kendimizi güncel tutmaya çalışıyoruz ancak bir gün hala 24 saat. Bu yüzden zamana değer katıp aynı anda birden fazla şey yapmaya çalışıyoruz. Yapılan farklı aktivitelere- araba kullanmak, yürüyüş yapmak, ev işleri yapmak vs- eşlik edebilen podcast’lerin dünyada bu kadar yaygınlaşmasının sebebi de bu. Podcast’lerin yapısı itibariyle tanıdığı özgürlük alanı, içeriklere hızlı, kolay erişim imkânı ve en popüler konulardan uzmanlık gerektiren konulara kadar çok geniş yelpazeye sahip olması sebebiyle başta ABD olmak üzere dünyanın her yerinde yükselişe geçmiş durumda. Markaların dijital platformlara verdiği önemle birlikte Podcast mecrası daha da büyüyor, popülerliğini artırıyor.
Ipsos araştırma şirketi ve bir podcast yapım şirketi olan Podbee Media’nın birlikte yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de şimdiden 5 milyona yakın kişi bu mecradan haberdar olmuş durumda. Podcast dinleyen dört kişiden üçü, bunu aynı anda başka bir iş ile de uğraşırken yapıyor. Buna olanak sağlayabilen bir mecra olması zamana karşı yarıştığımız bu çağda bir avantaj olarak düşünülüyor. İçerik üreticisi ve reklam verenlerin de katkılarıyla podcast mecrasının giderek daha önemli bir içerik alanı olması muhtemel. Araştırma gösteriyor ki her ne kadar Türkiye geneline henüz çok yansımamış olsa da bir medya içerik aracı olarak podcast’in bir potansiyeli var (IPSOS, 2021b).
Z kuşağı ile birlikte kullanıcılar artık okumak ve izlemek yerine dinlemek istiyor. Böyle düşünüldüğünde podcastlerin devri olduğunu söyleyebiliriz. Amazon Music, Podcast’ler Direktörü Kintan Brahmbhatt, “Podcast dinleyen insan sayısı dünya çapında hızla artıyor” diyor (Amazonads, 2021). Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde her hafta 80 milyon Amerikalı podcast dinliyor. Sadece podcast dinleyenler için değil podcast yayınlayanlar için de bunun iyi bir nedeni var: Podcast’ler, izleyicilerin dikkatini çekmenin ve duygusal bağlar kurmanın benzersiz bir yolu olmakla birlikte, marka kişiliğini ve müşteri sadakatini arttırıyor. Bu sebeple markalar için de gün geçtikçe daha önemli bir pazarlama alanı haline geliyor.
Pandemi ile daha da dijitalleştiğimiz ve teknolojinin nimetlerinden daha da fazla faydalanmaya başladığımız bu günler için Daniel Palmer “Teknoloji sayesinde herkesin kapısı, kocaman bir pencereye dönüşebiliyor” ifadelerini kullanmış (IPSOS, 2021a).
Sonuç olarak, müşteriler görüldüklerini ve duyulduklarını hissettiklerinde markalara sadık kalırlar. Değişimde nasıl yol alacağınızı, müşterilerinizle hikayeler aracılığıyla nasıl ilişki kuracağınızı ve mesajları nasıl kişiselleştireceğinizi bilmeniz günümüz pazarlaması için oldukça önemli. Marka tanıtımının etkili bir yöntemi olan podcast dijital pazarlama stratejisinin de önemli bir unsuru olmuş durumda. Podcast yayıncılığı yapan bir markanın mutlaka etkili bir içerik üretmesi ve insanların ilgisini daima canlı tutacak yayınlar yapması önemlidir. Aksi halde yapılacak yayınlar müşteriye ulaşamayacak ve etkili olmayacaktır.
Hatice KALKAN
KAYNAKÇA
AmazonAds, (2021). Podcast’lerin Dinleyicilerle Derinlemesine Bağlantı Kurmasının 4 Nedeni. https://advertising.amazon.com/tr-tr/blog/why-podcasts-connect-with-listeners (Erişim tarihi: Aralık 2022)
Corazu, (2022). Podcast Nedir? Podcast’e başlamanız için 7 Sebep! https://akademi.corazu.com/podcast-nedir/ (Erişim tarihi: Aralık 2022)
Gottschall, J (2012). The Storytelling Animal: How Stories Make Us Human. Houghton Mifflin Harcourt, ABD.
Ipsos, (2021a). Teknoloji ve Dijitalleşmenin Türkiye’deki Yansımasını ve Gençleri Anlamak. https://www.ipsos.com/tr-tr/teknoloji-ve-dijitallesmenin-turkiyedeki-yansimasini-ve-gencleri-anlamak-icin (Erişim tarihi: Aralık 2022)
Ipsos, (2021b). Türkiye’deki Podcast Bilinirliği ve Dinleme Alışkanlıkları. https://www.ipsos.com/tr-tr/turkiyedeki-podcast-bilinirligi-ve-dinleme-aliskanliklari (Erişim tarihi: Aralık 2022)
Marketing TR, (2021). Pazarlama Stratejilerinde Yükselen Trend: Podcast https://www.marketingtr.net/tr/blog/detay/Pazarlama-Stratejilerinde-Yukselen-Trend-Podcast/6/208/0 (Erişim Tarihi: Aralık 2022)
Nielsen, (2021a). Podcasts are Resonating with Diverse Audiences. https://www.nielsen.com/insights/2021/podcasts-are-resonating-with-diverse-audiences/ (Erişim tarihi: Aralık 2022)
Nielsen, (2021b). As Podcast Audiences Broaden, So Should Advertiser Engagement With Listeners. https://www.nielsen.com/insights/2021/as-podcast-audiences-broaden-so-should-advertiser-engagement-with-listeners/ (Erişim tarihi: Aralık 2022)
The Next Scoop, (2022). Podcasting 2022: Trends Marketers Need to Know. https://thenextscoop.com/podcast-trends/ (Erişim tarihi: Aralık 2022)
Yücel, R. (2020). Podcast’in Kısa Tarihi: Doğuşu, Yükselişi, Monetizasyonu. Erciyes İletişim Dergisi 7 (2), 1303-1319. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1205130 (Erişim tarihi: Aralık 2022)